Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

ΔΕΥΑΡ - Εξαγορά συνειδήσεων


ΜΕ ΟΠΛΟ ΤΗΝ ΕΞΑΓΟΡΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΝ
Η ΚΑΘΥΠΟΤΑΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Παρά την έντονη αντίδραση της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη τον νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) της ΔΕΥΑΡ. Οι εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι στις δημοτικές επιχειρήσεις, βρίσκονται αντιμέτωποι με την μέχρι και 35% μείωση των μισθών τους, τις μαζικές απολύσεις και την εφεδρεία, τη μερική και προσωρινή απασχόληση, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων εργασίας. Με αυτό συμβαδίζει και ο νέος ΟΕΥ που ενσωματώνει όλες τις αντεργατικές ανατροπές των τελευταίων χρόνων Η υπηρεσιακή διάρθρωση που προβλέπει είναι μικρής αξίας δεδομένου ότι ούτως ή άλλως είναι υπό την αίρεση των μαζικών απολύσεων και της εφεδρείας.
Στόχος της αντεργατικής επίθεσης, δεν είναι βέβαια η δήθεν «εξυγίανση» των δημόσιων οικονομικών, τα οποία ούτως ή άλλως δεν επηρεάζονται από τα εργασιακά δικαιώματα στις ΔΕΥΑ.
Τσακίζουν κυριολεκτικά τους εργαζόμενους γιατί βιάζονται να μετατρέψουν το νερό σε τομέα άμεσης επένδυσης και δελεαστικής κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.
Να το ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΟΥΝ.
Σε αυτό το μακροπρόθεσμο σχεδιασμό ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου ήταν ενταγμένη και η λειτουργία των ΔΕΥΑ ως Νομικά Πρόσωπα ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ Δικαίου. Πρόπλασμα δηλαδή της πλήρους ιδιωτικοποίησής τους. Με λογιστικό σύστημα όχι εσόδων εξόδων όπως οι Δήμοι αλλά Ανώνυμης Εταιρείας, με αποσβέσεις κλπ, φόρτωσαν τους δημότες με πανάκριβα τιμολόγια για να πληρώνουν τα έργα και στη φάση της εκτέλεσης και στη φάση της απόσβεσής τους. Για τον ίδιο σκοπό μεγέθυναν τον γραφειοκρατικό μηχανισμό τους ιδίως τις διοικητικές και μελετητικές υπηρεσίες. Υπηρεσίες που αν ήταν ενταγμένες στις δημοτικές θα μπορούσαν να εξορθολογιστούν και να αξιοποιούνται σε όλο το φάσμα των δημοτικών υπηρεσιών (σύνταξη μελετών, επίβλεψη, επάνδρωση υπηρεσιακών κενών κλπ).
Στεγανοποιούσαν τις δημοτικές επιχειρήσεις από τη λαϊκή παρέμβαση. Όταν η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ζήτησε να παρακολουθεί το ΔΣ της ΔΕΥΑΡ, πράγμα που θα ‘πρεπε να είναι αυτονόητο δικαίωμα κάθε δημότη και πολύ περισσότερο των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων, η απάντηση, προς δόξαν της διαφάνειάς τους, ήταν η απαγόρευση με ένα ΠΔ του 80.
Μ’ αυτά και με τούτα μετέτρεψαν το νερό σε ένα πανάκριβο αγαθό έτοιμο να αποτελέσει αντικείμενο άμεσης πλέον κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο, που φυσικά θα το κάνει ακόμη ακριβότερο.
Ιδιαίτερη αναφορά κάναμε για το άρθρο 8 του ΟΕΥ που αναφέρει:
«Το ΔΣ της ΔΕΥΑΡ μπορεί με απόφασή του:
Α Να προσαυξάνει τους βασικούς μισθούς ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ με ποσοστό από 1 μέχρι 50%
Β Να χορηγεί πρίμ στους εργαζόμενους ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ σε ορισμένη χρονική στιγμή και σε απόλυτο ποσό που καθορίζεται από το ΔΣ της ΔΕΥΑΡ»
Επισημάναμε ότι:
Αυτά τα «κατά περίπτωση» δεν είναι παρά η θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού ρουσφετιών και εξαγοράς συνειδήσεων με την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου. Είναι πρόκληση απέναντι στο δοκιμαζόμενο εργαζόμενο λαό. Αποκαλύπτει την υποκρισία των διακηρύξεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ περί διαφάνειας, αξιοκρατίας κλπ. Δημιουργεί ηθικό και πολιτικό ζήτημα πρώτου μεγέθους.
Εν όψει των δεδομένων που προαναφέρθηκαν η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ τόνισε πως το κρίσιμο σήμερα είναι να διασφαλιστεί ότι το νερό θα παραμείνει δημόσιο αγαθό και δεν θα μετατραπεί σε εμπόρευμα και αντικείμενο άμεσης κερδοσκοπίας. Όχι πως αποδεχόμαστε τον σημερινό κρατικό τομέα, που με χίλιους τρόπους υπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου, αλλά με την ιδιωτικοποίησή του θα χαθούν και τα λίγα περιθώρια παρέμβασης που ο λαός έχει.
Στα πλαίσια αυτά επαναφέραμε την πάγια θέση μας για κατάργηση του επιχειρηματικού χαρακτήρα της ΔΕΥΑΡ και ενσωμάτωσής της στις δημοτικές υπηρεσίες, σαν την μόνη κίνηση που θα δυσκολέψει τα σχέδια ιδιωτικοποίησης και κάτω από προϋποθέσεις μπορεί να ακυρώσει τις αρνητικές για τη λαϊκή οικογένεια αλλά και τους εργαζόμενους στη ΔΕΥΑΡ συνέπειες της ιδιωτικοοικονομικής της λειτουργίας.