Κυριακή 20 Απριλίου 2014

ΟΙ ΑΝΤΙΛΑΙΚΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΡΕΘΥΜΝΗΣ 2011-2014

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΝ ΟΨΕΙ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΜΑΗ 2014

Η εκτίμησή μας ότι οι Δήμοι είναι αναπόσπαστο τμήμα του ενιαίου κρατικού μηχανισμού, επιφορτισμένο με την τοπική προώθηση της πολιτικής που υπηρετεί την κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος των λαϊκών αναγκών, επιβεβαιώνεται και στο Δήμο Ρεθύμνου. Η δημοτική πλειοψηφία του Μαρινάκη (έκφραση της εξουσίας των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και της σύμπλευσης ΠΑΣΟΚ, δυνάμεων της ΝΔ και της ΔΗΜΑΡ), με υπερβάλλοντα ζήλο και με την καθαρή στήριξη των παρατάξεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, προώθησε το βασικό τρίπτυχο των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων:
1 -Ανταποδοτικότητα, τοπική φοροληστεία
2-Απολύσεις, κατάργηση της σταθερής δουλειάς και ισοπέδωση εργασιακών δικαιωμάτων.
3-Συρρίκνωση των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών. Αναίρεση του κοινωνικού-δωρεάν χαρακτήρα τους δια της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης.
Είναι οι επιταγές που όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις υπόγραψαν με τη συνθήκη του Μάαστριχτ, την λευκή βίβλο κλπ.
ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΙΠΛΗ ΦΟΡΟΛΗΣΤΕΙΑ. ΤΕΛΗ ΧΑΡΑΤΣΙΑ                                                                                    Αν και οι εργαζόμενοι μέσω της φορολογίας αλλά και της υπεραξίας που παράγουν έχουν ήδη πληρώσει πανάκριβα για την δωρεάν ικανοποίηση όλων των κοινωνικών αναγκών, με την ευρωενωσιακή πατέντα της ανταποδοτικότητας καταργούν την ουσία του «κοινωνικού» και ξαναπληρώνεις για υπηρεσίες που ήδη σου χρωστούν. Στοχεύουν να ξεφορτωθούν πλήρως τις λαϊκές ανάγκες και το κόστος λειτουργίας των Δήμων από τον κρατικό ΠΥ. Ήδη οι ΚΑΠ (κεντρικοί αυτοτελείς πόροι για λειτουργικές δαπάνες) κατακρεουργήθηκαν από τα 11,7 εκατομ το 2009 στο Ρέθυμνο, στα 5,6 εκατ το 2014. Η ΣΑΤΑ (κονδύλια για μικροέργα και συντήρηση υποδομών) από 3,33 εκατ το 2009 στα μόλις 627 χιλ το 2014. Οι λειτουργικές δαπάνες των σχολείων από τα 810 χιλ το χρόνο επιχορήγηση στα μόλις 270 χιλ. ενώ στην  κοινωνική πολιτική (παιδικούς ΚΑΠΗ) από τα 2,3 εκατ  μόλις στα 1,1 εκατ. Μόνο στον ισολογισμό του 2012 οι ίδιοι οι ορκωτοί δαιπιστώνουν μείωση των λειτουργικών δαπανών για κοινωνική πολιτική κατά 500 χιλ ευρώ.
Ο Δήμος όχι μόνο δεν στάθηκε αρωγός των δημοτών του αλλά πρωταγωνίστησε κι ο ίδιος στην αφαίμαξή τους εισπράττοντάς τους από 10 εκατ το 2009 περί τα 13,5 το 2012 και ακόμη 10 εκατ στη ΔΕΥΑΡ, 2 στο Λιμενικό, την ΚΕΔΗΡ, τους παιδικούς κλπ. Στα χωριά η αύξηση των τελών έφτασε το 35%. Αν και με τα επίσημα στοιχεία είχαμε μείωση του κόστους αλλά και του φυσικού αντικειμένου των παρεχόμενων υπηρεσιών,  οι λαϊκές οικογένειες εξαναγκάστηκαν  (κατασχέσεις,, δεσμεύσεις ΑΦΜ κλπ) να πληρώσουν πολύ περισσότερα από κάθε άλλη φορά ( δεκάδες έμμεσους φόρους χαράτσια στο λογαριασμό της ΔΕΗ, με τροφεία στους παιδικούς, δίδακτρα στα τμήματα της δημοτικής φιλαρμονικής, συνδρομές στα ΚΑΠΗ, τέλη στη χρήση του δημόσιου χώρου, εκμαίευση προστίμων για το παρκάρισμα).  Δικαιολογημένα οι εργαζόμενοι λένε δεν θέλουμε άλλο να μας δώσετε. Να μην μας παίρνετε θέλουμε.
Η δημοτική αρχή παριστάνει τη δυσαρεστημένη αλλά στηρίζει ενεργά τις κρατικές περικοπές και το διπλοχαράτσωμα των λαϊκών οικογενειών. Το «δεν θέλουμε Δήμο κρατικοδίαιτο» ή το «γλιτώνουμε το κράτος από ένα ακόμη μνημόνιο»  είναι παροιμιώδεις φράσεις του Μαρινάκη, που στήριζαν την καταλήστευση του λαού για χάρη των τραπεζιτών και άλλων κεφαλαιοκρατών. Κυρίως όμως είναι οι πράξεις στις οποίες είχε την πλήρη συγκάλυψη και στήριξη όλων των ευρωενωσιακών δυνάμεων μνημονιακών και αντιμνημονιακών. Ήδη από το 2009 προσυπέγραψαν όλοι οι δήμαρχοι  ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ (η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ διαχωρίστηκε κατηγορηματικά) την παραγραφή των παρακρατηθέντων (10 δις που το κράτος χρωστούσε στους δήμους). Για το Ρέθυμνο ήταν τα 45 εκατ (δύο χρονιάτικοι προϋπολογισμοί). Μόνη της η δημοτική πλειοψηφία παρέγραψε πάνω από 2 εκατ οφειλές υπουργείων από προγραμματικές συμβάσεις για το γραφείο της παλιάς Πόλης.
Αλλά η ανταποδοτικότητα είναι ένα εργαλείο για να πληρώνει ο λαός και τοπικά τα σπασμένα των μεγαλοεπιχειρηματιών και της ανταγωνιστικότητάς τους. Τα αστρονομικά 6 εκατ ευρώ που πληρώνουμε για την καθαριότητα, τα ακόμη περισσότερα για το νερό, φτάνουν σε αυτά τα ύψη γιατί οι σχετικές υποδομές καταπονούνται στο έπακρο πριν απ’ όλα εξ αιτίας του τουρισμού (διπλασιασμός σκουπιδιών το καλοκαίρι, ακόμη μεγαλύτερη αυξηση της κατανάλωσης νερού, των λυμάτων του βιολογικού). Κι ενώ το 72% των ξενοδοχειακών εισπράξεων καρπώνονται 30-40 μονάδες 4 και 5 αστέρων, μόνο η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ έδωσε μάχες επί μαχών για να ανατραπεί το καθεστώς που καλείται ο άνεργος και  ο συνταξιούχος να πληρώνουν τα σπασμένα της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας και να εισπράττουν και την απόλυση ως βραβείο. Ένα δωμάτιο με εισπράξεις Ένα δωμάτιο με εισπράξεις 25-30 χιλ το χρόνο, πληρώνει μαζί με τους κοινόχρηστους που του αναλογούν 57-65 ευρώ το χρόνο για τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Ένα σπίτι 100 τετραγωνικών που το εισόδημα σπάνια ξεπερνά τα 10 χιλ τα χρόνο πληρώνει 152 ευρώ. Παρά την πεισματική άρνηση της δημοτικής πλειοψηφίας ο ίδιος ο αντιδήμαρχος των οικονομικών, άθελά του, επιβεβαίωσε το αίτημά μας για μείωση των τελών στην κατοικία στα 0,80 και αυξηση στα δωμάτια των πολυτελών ξενοδοχείων στο 2,40 
Αλλά και πέραν τούτου μόνο η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ διεκδικεί πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση των δήμων από τον κρατικό ΠΥ καθώς και έκτακτη κρατική χρηματοδότηση για να καλυφτούν οι άμεσες εκρηκτικές ΛΑΙΚΕΣ ανάγκες. Στα συνέδρια της ΚΕΔΕ οι δήμαρχοι ΠΑΣΟΚ. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ ΑΡΝΟΎΝΤΑΙ πεισματικά να διεκδικήσουν την παραμικρή αυξηση. Κοροϊδεύουν αναθεματίζοντας αλλά μόλις τους πείς να ζητήσουμε κάτι συγκεκριμένο γυρνάνε την κουβέντα στο πως γίνεται η μοιρασιά και όχι στο πως θα αυξηθούν οι ήδη ανεπαρκείς πόροι.  Ήδη  ο Θ Νίνος (ΝΔ) δημόσια υπερασπίζει την ΠΛΗΡΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ χρηματοδότησης, που εφαρμόζει ο Μαρινάκης και οι κυβερνήσεις. Οι του ΣΥΡΙΖΑ με τον «αποκεντρωμένο» σε γειτονιές και χωριά «συμμετοχικό προϋπολογισμό», σαφέστατα λένε να πληρώνει ο λαός για το παραμικρό κι έτσι πάνε να επιβάλουν τον σκασμό. Εφαρμόζουν το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ για το οποίο υποτίθεται πως ανεβαίνουν στα κεραμίδια. Για πιο ειδική ενημέρωση ανατρέξτε στο blog http://laikisyspeirosi-reth.blogspot.gr/ και στις αναρτήσεις 7/2/2013, 9 και 18/9/2013.


 
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. Ο Δήμος και η δημοτική πλειοψηφία με συνεργούς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αναδείχτηκαν σε βασικό παράγοντα κατακρεούργησης των εργασιακών δικαιωμάτων, κατάργησης της σταθερής δουλειάς με δικαιώματα, φτηναίματος της τιμής της εργατικής δύναμης. Ανοίγουν τη όρεξη στους ιδιώτες εργοδότες να ακλουθούν.  Ενδεικτικός είναι ο πίνακας    που ακολουθεί


ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 2011 (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ) ΕΩΣ ΤΟ 2014
2011

ΜΟΝΙΜΟΙ
ΑΟΡΙΣΤΟΥ
ΧΡΟΝΟΥ 
ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ
ΧΡΟΝΟΥ
ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
ΕΡΓΟΥ
ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΙ
ΚΟΙΝΣΕΠ
5ΜΗΝΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
226
111
31



ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ……
41
19
29



ΚΕΔΗΡ

19
39



ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ

9




ΔΕΥΑΡ

71




ΣΥΝΟΛΟ
267
229
99



ΣΥΝΟΛΟ 595
2014

ΜΟΝΙΜΟΙ
ΑΟΡΙΣΤΟΥ
ΧΡΟΝΟΥ 
ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ
ΧΡΟΝΟΥ
ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
ΕΡΓΟΥ
ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΙ
ΚΟΙΝΣΕΠ
5ΜΗΝΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
171*
109
41


138
ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ……
25
18
1

22
24
ΚΕΔΗΡ

18
40



ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ

9




ΔΕΥΑΡ

71




ΣΥΝΟΛΟ
196
223
82

22
162
                                                                                 ΣΥΝΟΛΟ   501
Το προσωπικό του Δήμου μειώθηκε κατά 94 άτομα ή 16%. Οι μόνιμοι μειώθηκαν 27%. Στο Νομικό πρόσωπο οι 89 εργαζόμενοι του 2011 έγιναν 44 !!! Αυτό είναι το μικρότερο κράτος. Κανείς δεν περίσσευε. Αντικαταστάθηκαν είτε με εργασιακές σχέσεις χωρίς δικαιώματα (5μηνα ανακύκλωσης της ανεργίας και περιθωριοποίησης των νέ
ων κυρίως παιδιών, αντεργατικός κανιβαλισμός των ΚΟΙΝΣΕΠ, ή εργολαβικοί εργαζόμενοι ανυπεράσπιστοι στα χέρια των εργολάβων με τις πλάτες της δημοτικής αρχής).

 
Ø  Στήριξαν τις διαθεσιμότητες απολύσεις (θέσεις ΚΕΔΕ περί μικρού και ευέλικτου κράτους, ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών) αν και κάνουν πως διαμαρτύρονται και αποπροσανατολίζουν καταφεύγοντας…στα δικαστήρια.
Ø  Επικαλούνται την ανεργία όχι για να την αντιμετωπίσουν ή να στηρίξουν τους άνεργους αλλά για να ισοπεδώσουν τα εργασιακά δικαιώματα. Επικαλούνται τις «ευάλωτες ομάδες», που οι ίδιοι δημιούργησαν, για να τους τοποθετούν σε θέσεις εργασίας ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ και με σκοπό να εξοστρακίζουν όσους εργαζόμενους διατηρούν κάποια συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα. Να επιβάλλουν το αίσχος των 5μηνων.  Δεν διστάζουν να προωθούν την μαύρη και ανασφάλιστη εργασία αιχμαλωτίζοντας δυστυχισμένους ανθρώπους με υποσχέσεις ότι ΘΑ τους προσλάβουν. 
Ø  Εξαγοράζοντας συνειδήσεις μέσω του ΤΟΠΣΑ (600 χιλ ευρώ) και με την ενεργό συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ, προωθούν εντατικά τον κανιβαλισμό της λεγόμενης κοινωνικής επιχειρηματικότητας, που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί τους εργαζόμενους να αλληλοεξοντώνονται για να επιβιώσουν. Διακήρυξαν ωμά (Μαρινάκης 14/11/2013) άμεση κατάργηση του δικαιώματος στην άδεια ασθένειας, τοκετού κλπ ενώ δεν δίστασε να καλέσει τους μεγαλοξενοδόχους να εκμεταλλευτούν το αντεργατικό κελεπούρι δείχνοντας καθαρά πλέον την καθαρή ΤΑΞΙΚΗ τοποθέτησή τους και γραμμή.  Η πρόσφατη αποκάλυψη της απόφασης για προσλήψεις Ορισ. Χρόνου, που έκρυβαν στο συρτάρι αποκαλύπτει πως όχι μόνο δεν εξαναγκάζονται από την κυβέρνηση αλλά μερικές φορές την προσπερνούν.
Σε τελική ανάλυση ο Δήμος, πίσω από την βιτρίνα των γυαλιστερών γραφείων, αναδείχνεται σε αποφασιστικό παράγοντα για να τσακίζονται με κάθε τρόπο τα εργασιακά δικαιώματα και να ανοίγεται ο δρόμος στους ιδιώτες μεγαλοεπιχειρηματίες. Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ήταν η μόνη παράταξη που δεν άφησε σε χλωρό κλαρί αυτή την αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική. Είμαστε οι μόνοι που είχαμε δεκάδες παρεμβάσεις, αποκαλύψεις κλπ για απλήρωτη δουλειά (γραφείο π. πόλης, καθαριότητα, αργίες, νυκτερινά), για την μαυρη και ανασφάλιστη εργασία, για τις διαθεσιμότητες απολύσεις, για το φρούτο των ΚΟΙΝΣΕΠ. Επιβάλαμε να επαναδιατυπωθεί η σύμβαση της καθαριότητας για να προβλεφθούν στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα. Οι δικές μας φωνές επέβαλαν να κάνουν πίσω από το αίσχος της μαύρης απλήρωτης εργασίας με τις γνωστές υπεύθυνες δηλώσεις στους παιδικούς σταθμούς. Διαβάστε στο Blog 18/2, 5/5, 26/11/13, 11/1, 19/1, 8/1/14

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ  Αξιοποιούν όλους τους τρόπους για την παράδοση στα ιδιωτικά συμφέροντα των κοινωνικών αναγκών, πάντα με τη δικαιολογία ότι δεν θέλουν αλλά δεν γίνεται αλλιώς. Τώρα τι ακριβώς επέβαλε την παραχώρηση σε ιδιωτική εταιρεία, των πάρκιγκ στη Μαρίνα και το λιμάνι ακόμη δεν το έχουν εξηγήσει.
Η απαγόρευση των προσλήψεων, η ραγδαία συρρίκνωση του προσωπικού, ουσιαστικά βάζει σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης είναι όλες οι δημοτικές υπηρεσίες (καθαριότητα, η φύλαξη, οι παιδικοί, οι βλάβες και η καταμέτρηση των ρολογιών στη ΔΕΥΑΡ, ακόμη και η απομαγνητοφώνιση των πρακτικών του ΔΣ).   Έτσι οι κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες γίνονται πεδίο ιδιωτικής κερδοφορίας σε βάρος και του δημοτικού ταμείου, των εργασιακών δικαιωμάτων αλλά και των ίδιων των δημοτών, που πληρώνουν όλο και περισσότερα για όλο και χειρότερες και συρρικνωμένες υπηρεσίες.  Αλλά και η συνεχής συνύφανση με τα ιδιωτικά συμφέροντα γίνεται πρόσφορο γήπεδο για ανθοφορία συναλλαγών και διαπλοκής.  ΜΟΝΟ η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ αντέδρασε αποφασιστικά στην ιδιωτικοποίηση ενός σημαντικού τομέα της καθαριότητας. Αποκαλύψαμε με χαρτί και μολύβι ότι μια δουλειά που ο δήμος μπορούσε να την κάνει με 700 χιλ ευρώ την κοστολογούσαν επίτηδες και με σωρεία αλχημειών στα διπλά, για να τη δώσουν στην εργολαβική εταιρεία με 1 εκατ 150 χιλ ζημιώνοντας δημότες και δημοτικό ταμείο. Με απίστευτα προνόμια (δίνουν το φιλέτο, όλα τα λεφτά δάνειο είτε επιδότηση και τον κόσμο αλυσοδεμένο) προσπαθούν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των μεγαλοκαρχαριών για να τους παραχωρήσουν την εκμετάλλευση του φιλέτου των 4ων Μαρτύρων. Όλος ο σχεδιασμός γίνεται για να εξασφαλίσουν μεγάλα κέρδη και ανταγωνιστικότητα στον όποιο επενδυτή που θα τα αποκομίζει γδέρνοντας κυριολεκτικά το δικαίωμα στη μετακίνηση.  Ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει ένα απίστευτο θέατρο καταγγέλλοντας τις ιδιωτικοποιήσεις του Μαρινάκη και του ΤΑΙΠΕΔ ενώ την ίδια στιγμή εκθειάζει το JESSICA, που δεν είναι παρά χρηματοδοτικό εργαλείο ιδιωτικοποιήσεων. Συμφωνεί με την ευρωενωσιακή πολιτική ιδιωτικοποίησης των λιμανιών. Λέει με διαφορετικά λόγια τα ίδια ακριβώς με το Μαρινάκη  αλλά με απύθμενο θράσος σκηνοθετούν ένα απίθανο θέατρο δήθιεν αντιπαράθεσης και αποπροσανατολισμού. Διαβάστε στο Blog 28/11, 30/11/12, 20/6/13.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΕ. Έβαλαν πλάτη για να προωθείται η αντιλαϊκή πολιτική της ιδιωτικοποίησης της ενέργειας (ΤΕΡΝΑ στο φράγμα των Ποταμών,  ΉΛΙΟΣ με περιφέρεια και Παγκρήτια Τράπεζα κλπ). Στα πλαίσια της σικέ αντιπολίτευσης ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε να τους εκθέσει, να κερδίσει τμήματα του τουριστικού κεφαλαίου, σηκώνοντας το υπαρκτό πρόβλημα της χωροθέτησης των ΑΠΕ και των καταπατήσεων. Στο τέλος έβγαλαν και κοινό ψήφισμα γιατί βεβαίως αν αποδέχεσαι τη ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, ότι και να λες για τη χωροθέτηση είναι έπεα πτερόεντα. Ή θα την καθορίσει ο ιδιοκτήτης και το κέρδος του ή απλά δεν θα την κάνει.    
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Εδώ έγιναν οι περισσότερες μειώσεις πόρων και προσωπικού (πίνακας89 άτομα το 2011 μόλις 44 το 2014). Βεβαίως προεκλογικά γέμισαν με εργαζόμενους υπό καθεστώς εργασιακής γαλέρας (5μηνα 24 και 22 ΚΟΙΝΣΕΠ). Η ορκωτή λογιστής στον ισολογισμό του 2012 παραδέχτηκε ότι τα κοινωνικά κονδύλια ( δαπάνες για παιδικούς, ΚΑΠΗ κλπ) μειώθηκαν κατά 500 χιλ ευρώ. Αυτό συνεχίστηκε και το 13 και το 14. Άστραψε και βρόντηξε ο Μαρινάκης που προσπάθησε να «τα μπαλώσει» ανακατεύοντας κονδύλια έργων με λειτουργικές δαπάνες.                                        Ουσιαστικά έχουν καταργήσει την έννοια του «κοινωνικού». Δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, που ΧΡΩΣΤΟΥΝ στο λαό δεν υπάρχουν. Υπάρχουν εμπορευματοποιημένες ανάλογα με το πορτοφόλι υπηρεσίες. Για να διευκολύνουν κι όχι να αντιμετωπίζουν τον ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ από τις σύγχρονες δωρεάν υπηρεσίες υγείας, από την υγεινή και επαρκή σίτιση, την κατοικία κλπ διαμορφώνουν τα υποκατάστατα των «κοινωνικών» ιατρείων, παντοπωλείων, υπνωτηρίων κλπ. Είναι τα διαβατήρια του κοινωνικού αποκλεισμού από θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Οι «ασπιρίνες» που προσφέρουν είναι στη λογική όχι του θεμελιωμένου δικαιώματος αλλά του ζήτουλα και της επαιτείας. Η λεγόμενη αποκέντρωση στους δήμους είμαστε οι μόνοι που είχαμε προβλέψει ότι θα παίξει καταλυτικό ρόλο σε αυτό. Σαΐνι σε αυτό τον αποπροσανατολισμό είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Η προεκλογική του διακήρυξη εξαφανίζει σκόπιμα τα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ στην δωρεάν και σύγχρονη υγεία, στη μόνιμη και σταθερή δουλειά κλπ. «Δεντροφυτεύει τη βαρβαρότητα» της κατάργησης αυτών των δικαιωμάτων πλειοδοτώντας στις υποκριτικές φιλανθρωπίες της ελεημοσύνης, των υποκατάστατων, των ΚΟΙΝΣΕΠ, των κοινωνικών ιατρείων και έχουν το θράσος κι από πάνω να μιλούνε για αξιοπρέπεια.
Αξιοσημείωτη είναι η πελατειακή, ρουσφετολογική αξιοποίηση της ακραίας φτώχειας. Αρνήθηκαν κατηγορηματικά να φέρουν το παραμικρό στοιχείο για τα έκτακτα επιδόματα ένδειας και φυσικών καταστροφών. Επέμεναν να αντιμετωπίζουν ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ (δηλαδή ρουσφετολογικά) και όχι με αντικειμενικοποιημένα κριτήρια τυχόν ανάγκες απαλλαγών από τα τροφεία στους παιδικούς, από τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΡ κλπ.
Ο κ Μαρινάκης θα προσπαθήσει να καλύψει την ουσία της αντικοινωνικής τους πολιτικής πίσω από το Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας στον Μασταμπά. Κοροϊδεύει ασύστολα. Χωρίς πόρους και χωρίς προσωπικό μοιραία θα καταλήξει στα χέρια εργολάβων, ΚΟΙΝΣΕΠ κλπ και σε χαράτσωμα για τις υπηρεσίες που οφείλει δωρεάν να προσφέρει. Με δημόσιο χρήμα στήνουν μια επιχείρηση εκμετάλλευσης της ανάγκης για φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων κλπ που ενώ τους την χρωστούν εξ ολοκλήρου θα τους υποχρεώνουν να την ξαναπληρώνουν.
ΔΕΥΑΡ ΝΕΡΟ.  Η ΔΕΥΑΡ με την ιδιωτικοοικονομική κερδοσκοπική της λειτουργία και το ακριβότερο στην Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε δυνάστη των λαϊκών οικογενειών. Ακόμη δεν έχουν απαντήσει πως γίνεται το νερό να έχει στις άλλες δημοτικές ενότητες ήταν 3-4 φορές φτηνότερο και παρά τα υψηλότερα κόστη να έχουν κερδοφορία και στη ΔΕΥΑΡ οποιαδήποτε μείωση να ισοδυναμεί με καταστροφή. Τώρα με τη συμφωνία και του ΣΥΡΙΖΑ το εξισώνουν προς τα πάνω. Απαιτήσαμε να αφαιρεθεί το ειδικό τέλος 80% επί της τιμής του νερού, που καταργήθηκε στις 31/12 με τον ν 3013/2002. Θα ήταν μια πολύ σοβαρή ανακούφιση στους δυσβάσταχτους λογαριασμούς. Παραβίασαν ωμά το νόμο και μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ συνεχίζουν να εισπράττουν το χαράτσι ενσωματωμένο στην τιμή του νερού, αντιλαική αλχημεία που ξεκίνησε η προηγούμενη δημοτική αρχή και συνεχίζουν ομόθυμα όλοι τους.  Ουσιαστικά είναι ένας τρόπος για να πληρώνει ο λαός τα κόστη των μεγαλοξενοδόχων κλπ.
Η σωρεία των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων εξαντλεί το καλοκαίρι τα υδατικά αποθέματα, καταπονεί βιολογικούς και υποδομές ανεβάζει κατακόρυφα το κόστος, που όμως επιφορτίζονται τα λαϊκά νοικοκυριά ελέω ανταγωνιστικότητας.
Τα τεράστια προβλήματα που προκύψαν στην υδροδότηση λόγω της λειψυδρίας, που θα συνεχιστούν το ’14, είναι αποτέλεσμα της συνειδητής πολιτικής της εμπορευματοποίησης της ΕΕ. Αυτήν ακολούθησαν και τώρα η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη.  Διαβάστε στο blog 12/6/13,  5/2/14
Τα έργα. Έργα δεν σταμάτησαν ποτέ να γίνονται και μάλιστα από την αρχαιότητα ακόμη είναι καταγραμμένοι διαβόητοι τύραννοι, βασιλιάδες κλπ που έκαναν περίφημα έργα τα οποία όχι μόνο δεν καρπώθηκε ο λαός αλλά τον οδήγησαν σε ακόμη μεγαλύτερη δυστυχία και εξαθλίωση για να ωφεληθούν οι κυρίαρχες τάξεις. Το κύριο για μας είναι ότι τα έργα που γίνονται δεν έχουν σκοπό την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, την προστασία του λαϊκού εισοδήματος αλλά τη γρηγορότερη είσπραξή του για την στήριξη των μεγάλων συμφερόντων και της καπιταλιστικής αναπαραγωγής του κεφαλαίου. Οι αναπλάσεις στενεύουν τους δρόμους, εκμαιεύουν πρόστιμα και παραβάσεις διαμορφώνοντας ευνοϊκό περιβάλλον για κερδοφόρες (βιώσιμες) επιχειρήσεις υπηρεσιών κινητικότητας αλλά και μια νέα αιτία κοινωνικής περιθωριοποίησης την οποία εμπορεύονται πολιτικά με τον παραπλανητικό τίτλο της βιώσιμης κινητικότητας. Όταν καταγγείλαμε πως οι αναπλάσεις αξιοποιούνται για να δυσκολέψουν την προσπέλαση των πελατών στα μικρομάγαζα σε αντίθεση με τις αλυσίδες, που ευνοούνται προκλητικότατα, με απίστευτο κυνισμό το παραδέχτηκαν μιλώντας για τοπικού και υποτροπικού χαρακτήρα μαγαζιά.
Ο Μαρινάκης επιδεικνύει το Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας για να ισχυριστεί πως ακολουθεί κοινωνική τάχατες πολιτική. Με κατακόρυφη μείωση των λειτουργικών κοινωνικών δαπανών και αποψίλωση του προσωπικού είναι ήδη προδικασμένο ότι οι υποδομές αυτές θα παραδοθούν στα χέρια είτε της ανοιχτής είτε της συγκαλυμμένης ιδιωτικοποίησης και στο χαράτσωμα των λαϊκών οικογενειών.
Η εξάρτηση των επενδυτικών δαπανών από το ΕΣΠΑ ή το ΣΕΣ, μοιραία τις υποτάσσει στην επιλεξιμότητα της ΕΕ, που βέβαια γίνεται με κριτήριο τις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου, άρα την ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών και την χρηματοδότηση των έργων που χρειάζονται οι μεγαλοεπιχειρηματίες αλλά όχι αυτών που χρειάζεται ο λαός. Ξοδευουν δεκάδες εκατομμύρια στο παραλιακό μέτωπο σε ένα ατέλειωτο ράβε ξήλωνε γιατί αυτό θέλει το ξενοδοχειακό κεφάλαιο κι ας είναι άθλια η κατάσταση των δρόμων στις γειτονιές και τα χωριά. Τα πενιχρά κονδύλια του «Αλεξ. Μπαλτατζής» (αγροτική ανάπτυξη) αντί να διατεθούν στο ρημαγμένο αγροτικό οδικό δίκτυο ή στο αρδευτικό κλπ διατέθηκαν σε ποδηλατόδρομους, που συνενώνουν το ξενοδοχείο με τη Φάρμα μεγαλοξενοδόχου, σε περιπατητικές διαδρομές κλπ. Αλήθεια από τα δεκάδες εκατομμύρια που μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί στη Μαρίνα υπήρξε κανένα σοβαρό όφελος; Ξοδεύτηκαν όχι για να αντιμετωπιστεί μια από τις κρίσιμες λαϊκές ανάγκες αλλά για να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κεφαλαίου και πάντα για δικό του όφελος.     Εναρμονίζονται πλήρως με τον Περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ) ενάντια στην πρόταση της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ. Προωθούν την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης, την κατακόρυφη αύξηση του κόστους για να στηρίξουν την κερδοφορία τους. Υποβαθμίζουν την ανακύκλωση στο όνομα της χρυσοφόρας για τους ιδιώτες ενεργειακής εκμετάλλευσης των απορριμμάτων και για το σκοπό αυτό από την πίσω πόρτα φέρνουν την καρκινογόνα καύση  Σε αυτή τη λογική εντάσσονται και οι εγκαταστάσεις του νέου ΧΥΤΥ Αμαρίου. Αξίζει να επισημανθεί ο ύπουλος ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση αυτή. Όπως παλιότερα στο ΧΥΤΑ Μαρουλά τα υπαρκτά περιβαλλοντικά προβλήματα χρησιμοποιήθηκαν εκ μέρους τους όχι για να διασφαλιστεί η περιβαλλοντική φερεγγυότητα των εγκαταστάσεων του Αμαρίου αλλά για να επιβληθούν άρον άρον αντιλαϊκές αντιπεριβαλλοντικές επιλογές, που επεξεργάστηκε ο δικός τους (Πετρακάκης) μαζί με τους δημάρχους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (ΧΥΤΑ των 20 χιλ τόνων χρησιμοποιήθηκε για 50). Ίδιοι κι απαράλλακτοι σήμερα αξιοποιούν το πραγματικό πρόβλημα των μολυσμένων σημερινών στραγγισμάτων όχι για να λύσουν το πρόβλημα αλλά για να δημιουργήσουν μεγαλύτερο. Διεκδικούν να προχωρήσει γρήγορα ο σχεδιασμός της Περιφέρειας (ΠΑΣΟΚ ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα κλπ) που στο Αμάρι συν τοις άλλοις προβλέπει την αναερόβια επεξεργασία των οργανικών με ακόμη πιο τοξικά και επικίνδυνα απόβλητα και στραγγίδια.
 Ο Μαρινάκης διαφημίζει την ένταξη των 2 σχολείων δευτεροβάθμιας (Ατσιπόπουλο, Αρκάδι) στο ΕΣΠΑ. Αφού πέρασαν 35 χρόνια, που στο Ρέθυμνο δεν χτίστηκε μια αίθουσα δυτεροβάθμιας, αφού έγιναν μεγάλοι και σοβαροί αγώνες, αφού κοροιδεψαν αρκετά χρόνια και βέβαια αφού τσάκισαν τον κόσμο κόβοντας μισθούς συντάξεις, παίρνοντας και το ψωμί απ’ το τραπέζι, πέταξαν και δύο σχολεία για να ξεγελάσουν. Η κατάσταση στη σχολική στέγη είναι άθλια (ΕΠΑΛ, Μουσικό, Πειραματικά κλπ) και δεν τους ξεπλένει ούτε ο Νιαγάρας.
Τι διεκδικούμε εμείς. Βασικό μας κριτήριο είναι τα έργα που υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες και προφυλάσσουν το λαϊκό εισόδημα (παιδικοί σταθμοί, σχολεία, χώροι άθλησης παιδικές χαρές, έργα διευκόλυνσης των μικροεπαγγελματιών, των φτωχομεσαίων αγροτών, το οδικό δίκτυο στο σύνολό του και όχι μόνο ο ΒΟΑΚ τον οποίο προτάσσουν τα μεγάλα συμφέροντα και γιατί παίζουν το παιγνίδι της ιδιωτικοποίησής του).
Άμεση πρωτεραιότητα για συγκεκριμένους ειδικούς λόγους δίνουμε στα έργα εξασφάλισης ικανών υδατικών αποθεμάτων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας καθώς και αποχέτευσης και βιολόγησης των λημμάτων. Ξεχωριστή σημασία έχει ο αντισεισμικός έλεγχος και προστασία όλων των κτιρίων και πριν απ’ όλα των σχολείων. Επίσης ο σταθμός μεταφόρτωσης των σκουπιδιών για να απαλλαγούμε από το τεράστιο κόστος μεταφοράς των σκουπιδιών με 1-1 απορριμματοφόρο στο Αμάρι. Φυσικά δεν αποδεχόμαστε τον υφιστάμενο περιφερειακό και νομαρχιακό σχεδιασμό.
Για τις άλλες δυνάμεις. Οι δύο παρατάξεις της ΝΔ μόνο κατ’ όνομα ήταν ξεχωριστές στο Δήμο. Η παράταξη του Μαθιουδάκη σχεδόν ενσωματώθηκε με τη δημοτική πλειοψηφία.  Η του Νίνου συνέπλεε πλήρως και στα ζητήματα των οικονομικών πίεζε από τα δεξιά τον ήδη δεξιότατο Μαρινάκη. Χλιαρή και πολύ υποτονική ήταν και η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ήθελαν να δημιουργήσουν εμπόδια στην εφαρμογή της αντιλαικής πολιτικής με την οποία άλλωστε συμφωνούν. Προσπάθησαν  να αντιπαρατεθούν με το Μαρινάκη στο γήπεδο των γενικών διακηρύξεων. Το σύνηθες ήταν ή να τσακώνονται στα ραδιόφωνα ενώ έλεγαν τα ίδια πράγματα. Όταν έφερναν κάτι σοβαρό στο ΔΣ πχ χωροθέτηση ΑΠΕ κατέληγαν σε κοινό ψήφισμα κι έφευγαν αγκαλιασμένοι ΑΠΟΦΥΓΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ να ασχοληθούν με τις συγκεκριμένες συνέπειες της πολιτικής και των αποφάσεών του (απλήρωτοι εργαζόμενοι, κλείσιμο βρεφικού τμήματος παιδικών κλπ). Σε πολλά μάλιστα του άνοιγαν και το δρόμο (πχ ΚΟΙΝΣΕΠ).  Τους κατηγορούμε για ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ της πολιτικής τους αλλά να κεντράρουμε και: Στην ανοχή τους (λευκό) στην προκλητική, κραυγαλέα και παράνομη τροποποίηση του σχεδίου πόλης στην Καλλιθέα. Για να προστατευτούν τα φιλέτα γνωστού μεγαλοοικοπεδούχου, (Τσουρλάκης) κατακρεουργήθηκε το σχέδιο στην περιοχή, μεταφέρθηκαν στον…Τίμιο Σταυρό κοινωφελείς χώροι απαραίτητοι για τις ανάγκες της συνοικίας. Εξίσου προκλητική ήταν η στήριξή τους στα ληστρικά τιμολόγια της ΔΕΥΑΡ, στις αυξήσεις στις περιφερειακές ΔΕ και η άρνησή τους μαζί με το Μαρινάκη να αφαιρεθεί το χαράτσι του 80%. Στήριξαν ακόμη και την παράνομη ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ είσπραξη του ΤΑΠ στο Φωκά. Άνοιξαν το δρόμο για τον ΚΟΙΝΣΕΠ για να τον προχωρήσει ο Μαρινάκης και να θερίσει μια σειρά εργασιακών δικαιωμάτων.
Απίστευτος είναι ο τσαρλατανισμός τους και στην υπόθεση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης. Ψήφισαν μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ τις ευρωενωσιακές οδηγίες για απελευθέρωση των θαλάσσιων γραμμών. Εν ριπή οφθαλμού το 95% των ακτοπλοϊκών εταιρειών, ακόμη και τα μεγαθήρια ΑΝΕΚ, ΜΙΝΩΙΚΩΝ, απορροφήθηκαν και συγκεντρωποιήθηκαν στα χέρια τριών οικονομικών ομίλων, που όπως είχαμε προβλέψει έκοψαν, μέσα στα άλλα και τη εδώ γραμμή. Και σα να μην έφτανε αυτό, με ένα αχταρμά αετονύχηδων αλλά και αφελών και πάλι με τη στήριξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κίνησαν τις διαδικασίες να βάλουν τον κόσμο να πληρώνει για βασικές κοινωνικές υποδομές, που είναι οι συγκοινωνίες, και μάλιστα σε ένα περιβάλλον που είχαν απελευθερώσει. Πάνω από 2 εκατομμύρια έφυγαν από τις τσέπες όσων τους εμπιστεύτηκαν επιβεβαιώνοντας στο ακέραιο τις προβλέψεις μας και μάλιστα πολύ νωρίτερα από ότι περιμέναμε.  
Η δική μας δράση. Με βάση την πολιτική του κόμματος προσπαθήσαμε να παρεμβαίνουμε στις εξελίξεις, να αποκαλύπτουμε την επίθεση ενάντια στα εργατικά λαϊκά δικαιώματα. Κύρια ζητήματα των παρεμβάσεών μας ήταν τα εργασιακά δικαιώματα (απλήρωτοι εργαζόμενοι, εργολαβικοί, διαθεσιμότητες απολύσεις, ΚΟΙΝΣΕΠ), τα οικονομικά και τα χαράτσια δημοτικά και μη(διεκδικήσεις για μείωση και απαλλαγές, πλήρης πρόταση για τέλη) ιδιωτικοποιήσεις καθαριότητας, παιδικοί σταθμοί, ΔΕΥΑΡ. Αξιοποιήσαμε σε σημαντικό βαθμό τον τοπικό τύπο για να ενημερώνουμε και να αποκαλύπτουμε και όπως φαίνεται αυτό είχε αισθητά αποτελέσματα. Με την όλη δράση μας, το σπαθί μας κατακτήσαμε την αναγνώριση ότι είμαστε η μοναδική πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση στο Δήμο. Χωρίς να πετάμε στα σύννεφα ζητάμε από τις λαϊκές οικογένειες είτε είναι δεξιοί, είτε ΠΑΣΟΚ είτε οτιδήποτε άλλο αυτή τη φορά να μας ενισχύσουν αν όχι με όλους τουλάχιστον με ένα σεβαστό μέρος από τους ψήφους της.  Είμαστε η μόνη δύναμη που αποδείξαμε πως η ενίσχυσή μας θα μετρήσει στο πορτοφόλι της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Χρειάζεται η ενίσχυσή μας και για να αποκτήσει βαρύτητα ο λόγος μας αλλά και γιατί ο Δήμος είναι ένας πολυδαίδαλος μηχανισμός και ένας άνθρωπος δεν φτάνει για να τα παρακολουθεί όλα και να τα φέρνει στο προσκήνιο.