Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Ο όψιμος αντιπολιτευτισμός του κ Νίνου κι όχι μόνο.




Ρέθυμνο 29/3/2014
Όψιμα οι δημοτικές παρατάξεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκαν τα «αντιπολιτευτικά» τους κουστουμάκια. Τριάμισι χρόνια στόμα είχαν και μιλιά δεν είχαν. Μνημονιακοί και αντιμνημονιακοί «κατάπιαν» και αποσιώπησαν  του κόσμου τις αντιλαϊκές αποφάσεις, απόρροια της κοινής για όλους τους ευρωενωσιακής στρατηγικής χρεοκοπίας του λαού και των εργαζομένων.  Πάει πολύ ο κ Νίνος, που επί 3,5 χρόνια «κούρνιαζε  στα φουστάνια» δημοτικής πλειοψηφίας, να παριστάνει σήμερα τον ακαταμάχητο δήθεν αντίπαλο και μάλιστα να ξύνεται  στην γκλίτσα της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ.
Για να θυμηθούμε μαζί κ Νίνο γιατί δεν σας απαντούσε ο Μαρινάκης και γιατί «απαντούσε στο Μανούσο» όπως λέτε;  Στην πρώτη κιόλας συνεδρίαση του ΔΣ (19/1/2011) η δημοτική πλειοψηφία ζητά την επέκταση του αντιλαϊκού φόρου ΤΑΠ, στο δήμο Νικηφόρου Φωκά, που μέχρι τότε δεν εισπράττεται και μάλιστα εισηγείται την ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ είσπραξή του για τα 5 τελευταία χρόνια. Μόνο η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ χαλά τον κόσμο και για την αντιλαϊκότητα του συγκεκριμένου φόρου (ζητούμε κατάργηση και αντικατάσταση από φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας σε εθνική κλίμακα) αλλά και για το ΠΑΡΑΝΟΜΟ (νόμος 2130/93) ΤΗΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟΤΗΤΑΣ.  Σεις και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ν Μαθιουδάκη ψηφίζετε και την επέκταση και την ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟΤΗΤΑΣ. Παρανομία, που στη συνέχεια η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ με συγκέντρωση υπογραφών και παρέμβαση στην αποκεντρωμένη διοίκηση κατάφερε να ανατρέψει και να γλιτώσει τους δημότες του Ν ΦΩΚΑ από ένα μέρος της αδικίας. Τι να σας απαντήσει άραγε ο κ Μαρινάκη;  Να σας ευχαριστήσει δημόσια εκθέτοντάς σας;

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Ύδρευση του Ρεθύμνου από το Φράγμα των Ποταμών

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ                                                                                   ΣΕ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΡΕΘΕΜΝΟΣ

Ύδρευση του Ρεθύμνου από το Φράγμα των Ποταμών           Τρίτη 11 Μαρτίου 2014 / 10:00 



Διυλιστήριο της ΔΕΥΑΡ για την εκμετάλλευση του νερού
 Μ. Μανουσογιάννης: «Κριτήριο του σχεδιασμού η ασφαλής ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι η κερδοσκοπική εκμετάλλευση του νερού»


Σε κατασκευή και λειτουργία διυλιστηρίου στην περιοχή του Τσεσμέ για την εκμετάλλευση του νερού του Φράγματος των Ποταμών εντός του έτους στοχεύει η ΔΕΥΑΡ, προκειμένου αυτό να εξυπηρετεί τις ανάγκες του δήμου Ρεθύμνης. Το διυλιστήριο αυτό πρόκειται να δώσει λύση στο πρόβλημα της υδροδότησης του Ρεθύμνου, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που οι απαιτήσεις σε νερό είναι πολύ μεγαλύτερες. Τις απόψεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για το συγκεκριμένο θέμα εξέφρασε στο «Ρ» ο επικεφαλής της Μανούσος Μανουσογιάννης.


Η ΔΕΥΑΡ αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται την αγορά οικοπέδου σε μια περιοχή ανάμεσα στο Άδελε και τον Πλατανιά, συγκεκριμένα στον Τσεσμέ, έτσι ώστε εκεί να τοποθετηθούν οι εγκαταστάσεις για την αξιοποίηση του νερού από το Φράγμα των Ποταμών, την επεξεργασία του και τη μετατροπή του σε πόσιμο.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, Άγγελος Μαλάς, μιλώντας στο «Ρ» για το συγκεκριμένο ζήτημα, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είμαστε στο τελικό στάδιο για να κάνουμε την αγορά του οικοπέδου, απλά υπάρχουν κάποια θέματα γραφειοκρατικά τα οποία μας καθυστερούν. Η συγκεκριμένη εγκατάσταση θα έχει τη δυνατότητα να διυλίζει νερό απευθείας από το Φράγμα των Ποταμών και να το δίνει για κατανάλωση. Προς το παρόν, περισσότερο θα καλύπτει ανάγκες της πόλης, επειδή επικοινωνεί με τον Πλατανιά, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της παραλιακής ζώνης της δημοτικής ενότητας Αρκαδίου και με παρεμβάσεις μπορεί να φτάσει μέχρι περίπου τη Σκαλέτα. Υπολογίζουμε, μάλιστα, ότι το κόστος θα είναι γύρω στις 600-700 χιλιάδες ευρώ».
Όσον αφορά στο πότε θα ξεκινήσει η κατασκευή, πότε θα τεθεί σε λειτουργία το διυλιστήριο και αν το νερό τελικά θα είναι πόσιμο, ο κ. Μαλάς τόνισε ότι «θεωρούμε ότι το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η κατασκευή και θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή τη χρονιά θα το έχουμε σε λειτουργία. Είναι ένα στοίχημα λίγο δύσκολο, αλλά το παλεύουμε. Θέλουμε, τουλάχιστον, να προλάβουμε ένα κομμάτι του καλοκαιριού που υπάρχουν αυξημένες απαιτήσεις. Το μεγάλο βήμα είναι αυτό, γιατί αυτό θα καλύψει πάρα πολλές ανάγκες, θα δώσει εφεδρικά σενάρια υδροδότησης της πόλης και θα μας βγάλει και από το άγχος του αν γίνει μία διακοπή από πού θα υδροδοτηθεί το συγκεκριμένο τμήμα. Το νερό αυτό τώρα είναι αρδευτικό και με τη διαδικασία της επεξεργασίας γίνεται πόσιμο και θα πάρει βέβαια όλες τις νόμιμες αδειοδοτήσεις, μόλις γίνει κανονικά η εγκατάσταση».
Για το θέμα αυτό ήρθαμε σε επικοινωνία με τον επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης Ρεθύμνου» Μανούσο Μανουσογιάννη, για να μας εκφράσει τις απόψεις της παράταξής του.
Χαρακτηριστικά ανέφερε στο «Ρ»: «Φέτος, λόγω της λειψυδρίας και της αύξησης της τουριστικής κίνησης η υπόθεση της κάλυψης των αναγκών υδροδότησης του Δήμου έγινε εφιαλτική. Αυτή όμως η εξέλιξη δεν είναι τυχαία. Όσο κι αν φαίνεται παράξενο είναι προσχεδιασμένη. Συστατικό στοιχείο της πολιτικής εμπορευματοποίησης του νερού και τέτοια είναι η πολιτική της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των φορέων που το διαχειρίζονται (όπως η ΔΕΥΑΡ) είναι η σκόπιμη παραμέληση για την έγκαιρη εξασφάλιση εφεδρικών υδατικών αποθεμάτων, που θα καλύψουν τις ανάγκες σε περιόδους λειψυδρίας, που έτσι κι αλλιώς είναι αναπόφευκτο να υπάρξουν. Οι επενδύσεις σε τέτοια έργα δεν φέρνουν, προς το παρόν τουλάχιστον, σπουδαία κέρδη και γι’ αυτό παραμελούνται. Το κυριότερο όμως είναι ότι η λειψυδρία αξιοποιείται για να ανέβουν οι τιμές του νερού, να δικαιολογηθεί η ακρίβεια του. “Δικαιολογείται” η υποβάθμιση της ποιότητας του νερού με συνέπειες στην υγεία των λαϊκών στρωμάτων. Δημιουργούνται σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα από την υπεράντληση, “προγραμματίζονται” βεβιασμένα έργα αμφισβητούμενης αποτελεσματικότητας, από τα οποία κερδίζουν διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα. Για την εφιαλτική λοιπόν κατάσταση, που δυστυχώς φαίνεται πως θα συνεχιστεί και το 2014, δεν φταίει “ο κακός μας ο καιρός”. Υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες».

Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Απόκρυψη έγκρισης προσλήψεων ορισμένου χρόνου στο Νομικό Πρόσωπο










            
  
          Προς:τον πρόεδρο του ΔΣ                                                
                     τον δήμαρχο Ρεθύμνης                                                                       τους επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων                                                                                                            .                                                                                                            ΘΕΜΑ: Απόκρυψη έγκρισης προσλήψεων ορισμένου χρόνου στο Νομικό Πρόσωπο για να προωθηθεί η κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων και να επιβληθεί η σύμβαση με τον λεγόμενο ΚΟΙΝΣΕΠ. Να προετοιμαστεί η ιδιωτικοποίηση των σταθμών. 


Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ αξιοποιώντας πληροφορίες από άλλους Δήμους, ανακάλυψε την με ΑΠ 45684/14-11-2013 ΕΓΚΡΙΣΗ πρόσληψηΣ 16 ατόμων με σύμβαση ορισμένου χρόνου, διάρκειας μέχρι και ενός έτους και δυνατότητα ανανέωσης, που δόθηκε στο Νομικό Πρόσωπο από το υπουργείο εσωτερικών, για να καλύψει τις ανάγκες των παιδικών σταθμών για το σχολικό έτος 2013-2014 και την οποία επισυνάπτουμε.

Η έγκριση αυτή αποσιωπήθηκε πλήρως και καταχωνιάστηκε στα συρτάρια του Νομικού Προσώπου και αν δεν την ανακάλυπτε η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ακόμα θα την αγνοούσαμε. Και όχι μόνο αυτό αλλά από τα μέσα του Νοέμβρη μέχρι και σήμερα η δημοτική πλειοψηφία και ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου ισχυρίζονται πως τάχατες το υπουργείο δεν τους επιτρέπει να προχωρήσουν σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Γι’ αυτό «αναγκάζονται» λέει, αν και εκείνοι δεν θέλουν καθόλου, να προχωρήσουν στο σκλαβοπάζαρο της ενοικίασης εργαζομένων και στην τηλεκατευθυνόμενη σύμβαση με τον λεγόμενο συνεταιρισμό, που εμείς χαρακτηρίσαμε παραμάγαζο.